Proiecte Europene

An școlar 2024-2025

Proiecte eTwinning în derulare:

1.The World Is Not a Waterfall

Perioada de desfășurare: octombrie 2024 – mai 2025

Număr de profesori implicați din școala noastră: 3 – Pantazi Camelia (clasa a II-a A), Perianu Daniela (clasa a III-a C), Stanciu Nicoleta (clasa a II-a C)

Număr elevi implicați în total: 400

Număr cadre didactice implicate în total: 15

Țări partenere: Turcia (6), Spania (1), Grecia (3), Romania (5)

Obiective:

– conștientizarea de către elevi că apa este o resursă epuizabilă;

– utilizarea apei în mod conștient și responsabil;

– dezvoltarea colaborării și comunicării între elevi;

– crearea de resurse digitale legate de mediul înconjurător.

 

 

2. One World, Many Stories

Perioada de desfășurare: decembrie 2024 – iunie 2025

Număr de profesori implicați din școala noastră: 3 – Pantazi Camelia (clasa a II-a A), Perianu Daniela (clasa a III-a C), Stanciu Nicoleta (clasa a II-a C)

Cofondator – Stanciu Nicoleta (clasa a II-a C)

Număr elevi implicați în total: 500

Număr cadre didactice implicate în total: 16

Țări partenere: Turcia (10), Italia (1), Portugalia (1), Romania (3)

Obiective:

– descoperirea diferitelor culturi ale țărilor partenere;

– respectarea diversității culturale;

– dezvoltarea competentelor de colaborare si comunicare ale elevilor;

 

 

3. Around the World in 80 STREAM Days

Perioada de desfășurare: noiembrie 2024 – mai 2025

Număr de profesori implicați din școala noastră: 1- Stanciu Nicoleta (clasa a II-a C)

Număr elevi implicați în total: 100

Număr cadre didactice implicate în total: 5

Țări partenere: Polonia (1), Grecia (1), Serbia (1), Romania (1), Lituania (1)

Obiective:

– explorarea geografiei, științei, culturii prin intermediul romanului lui Jules Vernes „Ocolul Pământului în 80 zile;

– dezvoltarea abilităților elevilor prin activități STREAM;

– îmbunătățirea abilităților de comunicare în limba engleză;

– dezvoltarea competentelor digitale;

– dezvoltarea competentelor de colaborare si comunicare ale elevilor;

 

 

4. Maths ans sport

Perioada de desfășurare: octombrie 2024 – mai 2025

Număr de profesori implicați din școala noastră: 1- Ion Violeta (clasa a IV-a B)

Număr elevi implicați în total: 450

Număr cadre didactice implicate în total: 24

Țări partenere: Turcia, Moldova, Croatia, Portugalia, Romania, Polonia, Grecia

Obiective:

-aplicarea matematicii în sport: elevii vor învăța să utilizeze concepte matematice pentru a analiza și înțelege diferite aspecte ale sporturilor.

-dezvoltarea abilităților de colaborare:elevii vor lucra în echipe internaționale pentru a rezolva probleme matematice și pentru a crea proiecte comune, promovând schimbul de idei și bune practici.

– invățare interdisciplinară: elevii vor integra cunoștințele de matematică cu alte discipline, cum ar fi educația fizică, geografia și istoria.

– utilizarea tehnologiei:elevii vor folosi instrumente digitale și aplicații pentru a colecta, analiza și prezenta date, dezvoltându-și competențele tehnologice și abilitățile de prezentare.

 

 

5. Let’s step from Planet Earth to Space

Perioada de desfășurare: septembrie 2024 – mai 2025

Număr de profesori implicați din școala noastră: 1- Ion Violeta (clasa a IV-a B)

Cofondator: Ion Violeta (clasa a IV-a B)

Număr elevi implicați în total: 400

Număr cadre didactice implicate în total: 25

Țări partenere: Croatia, Grecia, Romania, Turcia, Lituania, Polonia, Spania, Italia

Obiective:

– identificarea unor relații între corpuri în cadrul unor fenomene și procese;

– dezvoltarea deprinderilor artistice;

– îmbunătățirea cunoștințelor digitale de bază;

– îmbunătățirea abilităților de a comunica într-o limbă străină;


An școlar 2023-2024

Proiecte Erasmus+

Proiect Erasmus 2022-1-RO01-KA120-SCH-000110692, Domeniul Educație Scolară – Formare cadre didacticeȘcoala Gimnazială „Ion Creangă” a primit acreditare 2023-2027, în vederea formării cadrelor didactice, în domeniul disciplinelor STEAM.

a) Prima MOBILITATE Erasmus (05-11 noiembrie 2023), anul I de finanțare, 2023-1-RO01-KA121-SCH-000122388, STEAM to Hub

Formare cadre didactice – SPANIA, MALAGA

CURS: STEAM – THE NEW WAY OF TEACHING AND LEARNING

Predarea științelor printr-o abordare multidisciplinară STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics) poate contribui la înțelegerea cunoștințelor, la rezolvarea problemelor, precum și garantarea de șanse egale pentru toți elevii de a excela la învățarea științelor. Au participat 3 cadre didactice din școală: Bamiopol Laura, Dumitriade Carmen, Gheonea Gabriela.

b) A doua MOBILITATE Erasmus (18-24 februarie 2024), anul I de finanțare, 2023-1-RO01-KA121-SCH-000122388, STEAM to Hub

Formare cadre didactice – ITALIA, SOVERATO

CURS: STEM/STEAM/STREAM EDUCATION- new frontiers for transversal and innovative schools – introducerea conceptelor STEM-STEAM-STREAM în activitatea didactică. Au participat 3 cadre didactice din școală: prof. Bichescu Ana-Cristina, prof. înv. primar Purice Suzana, prof. Rădoi Doinița, prof. Șerban Daniela.

Proiecte eTwinning

  1. From tales to magic dreams –   noiembrie 2023 – februarie 2024

Participă 14 profesori din Moldova, Italia, Turcia și România. Școala noastră este membru fondator (coordonator profesor învățământ primar Nicoleta Stanciu).

Clasele implicate din școala noastră:  P A- Dumitriade Carmen, I C- Stanciu Niccoleta, III B- Ion , VI A- Bamiopol Laura

Impactul asupra elevilor: împărtășirea cunoașterii cu ceilalți colegi din alte școli europene, dezvoltarea competenţelor lingvistice, a competențelor în domeniul tehnologiilor comunicării, dezvoltarea creativității elevilor, îmbunătăţirea competenţelor informatice, familiarizarea elevilor cu o altă cultură/limbă, conștientizarea apartenenţei la familia europeană și a bogăţiei culturale și lingvistice din Europa, trezirea interesului elevilor pentru lectură, stabilirea unor relaţii de prietenie şi colaborare cu elevi din alte școli europene, utilizarea naturală a TIC, sporirea interesului elevilor pentru lectură, formarea elevilor ca cititori pe tot parcursul vieţii, stabilirea unor relaţii de prietenie şi colaborare între elevi și cadre didactice din alte școli europene.

  1. Closer to math – octombrie 2023 – mai 2024 

Participă peste 100 de elevi, inclusiv copii cu nevoi speciale, coordonați de 20 profesori din Croația, Moldova, România,Turcia, Italia,Grecia,Polonia.

Clasele implicate din școala noastră:  III B- Ion Violeta

Scopul proiectului vizează dezvoltarea abilităților de gândire abstractă, a raționamentului logic, a dezvoltării imaginii spațiale și a memoriei prin activități matematice.  Activitățile proiectului au ca scop, cu precădere, dezvoltarea abilităților cognitive în  rezolvarea  creativă a problemelor și consolidarea acestor abilități prin activități practice, evidențiind  posibilitatea utilizării matematicii în diverse situații pe care le trăim și le desfășurăm  zilnic în viața cotidiană.

  1. Let’ s Code for Erasmus Days!- octombrie 2023- mai 2024

Participă peste 3000 elevi, coordonați de 137 de cadre didactice, din 13 țări: Bosnia si Herțegovina- 1, Croația- 1, Estonia- 5, Grecia- 27, Italia- 9, Lituania- 1, Norvegia- 1, Polonia- 2, Republica Moldova 3, România- 77 ( din care 5 din școala noastră), Slovenia- 1, Tunisia -1, Turcia- 8.

Clasele implicate din școala noastră:  I A- Pantazi Camelia, I B- Șolcan Ramona, I C- Stanciu Nicoleta, II C- Perianu Daniela.

Scopul acestui proiect este de a sărbători Zilele Erasmus prin activități de codificare în principal, dar și prin alte activități precum jocuri, desene, postere, cântece și așa mai departe.

În prima parte a proiectului se vor pregăti prezentări despre țările și orașele natale și despre școlile/grădinițele și grupurile/clasele fiecărui partener ce vor fi încărcate în cele 2 padlete.

Fiecare dintre cadre vor înregistra activitățile pe platforma ErasmusDays și pe platforma Code Week.

Fiecare partener trebuie o activitate pentru Erasmus Days (Erasmus Days sunt sărbătorite în perioada 9 – 14 octombrie 2023): artă, dramă, cânt, codare sau robotică.

Săptămâna codării durează între 8 și 23 octombrie 2023.

Fiecare partener trebuie să prezinte copiilor câteva dintre jocurile digitale din proiect și trebuie să completeze un raport despre activitatea desfășurată.

 

  1. 7 PAINTERS 7 PAINTINGS octombrie 2023- aprilie 2024

Participă peste 500 de elevi, coordonați de 18 profesori din 6 țări:  Turkey(10), Romania(4), Albania(1), Greece(1), Italy(1), Azerbaijan(1). Școala noastră este membru fondator (coordonator profesor învățământ primar Nicoleta Stanciu).

Clasele implicate din școala noastră:  P A- Dumitriade Carmen, I C- Stanciu Nicoleta, III C- Purice Suzana, V C- Bamiopol Laura

Arta este un mod de a se exprima. Arta îi permite omului să interacționeze cu mediul său, să fie mai sensibil la ceea ce se întâmplă în jurul său, să gândească liber și să se exprime liber. Arta înfrumusețează viața, adaugă valoare omului și mediului său. Oferă oamenilor și comunităților o perspectivă diferită. Scopul proiectul este de a aduce elevii în fața unor oper de artă din țara noastră și din lume, de a le recunoaște și de a le învăța prin diverse programe educaționale folosind instrumente web 2.

  1. Let’ s Play at School- februarie 2024- iunie 2024

Participă peste 400 de elevi, coordonați de 16 profesori din 2 țări:  Turkey(10), Romania(6).

Clasele implicate din școala noastră:  I C-Stanciu Nicoleta.

Elevii dobândesc cele mai importante cunoștințe de-a lungul vieții, în primul rând de la familiile lor, școlile și grupurile de colegi. Educația începe în familie și continuă în școală. Familiile noastre reprezintă o parte importantă a educației. Prin urmare, este esențial să se implice părinții în educație, ca aceștia să participe la școală și să se asigure că petrec timp de calitate cu copiii lor. Prin jocurile de minte și inteligență, elevii nu numai că își vor îmbunătăți abilitățile cognitive, dar își vor motiva și părinții văzându-i implicați în activitățile școlare. Prin proiectul nostru, părinții își vor asuma mai întâi responsabilitatea prin învățarea jocului atribuit minții și inteligenței. La data specificată, ei vor veni la școală și vor preda elevilor jocul ales de ei. După aceea, ei vor juca jocul de mai multe ori cu elevii. În total, șase jocuri ale minții și ale inteligenței vor fi predate de șase părinți, cu un interval de două săptămâni între fiecare sesiune. În timpul pauzelor, dar și în timpul lor liber, elevii vor juca și vor consolida aceste jocuri. Odată ce jocurile sunt finalizate, elevii vor proiecta un joc reglementat, original, folosind materiale reciclate sau resurse naturale și îl vor prezenta celorlalți colegi-parteneri.

  1. STEM in My Life- februarie 2024- iunie 2024

Participă peste 400 de elevi, coordonați de 13 profesori din 2 țări: Turkey(8), Romania(5). Școala noastră este membru fondator (coordonator profesor învățământ primar Nicoleta Stanciu).

Clasele implicate din școala noastră:  I A- Pantazi Camelia, I C- Stanciu Nicoleta, II C- Perianu Daniela.

Educația STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Matematică) este o abordare care acoperă toate nivelurile de clasă, de la preșcolar până la învățământul superior. Scopul este ca elevii să privească problemele dintr-o perspectivă interdisciplinară și să dobândească cunoștințe și abilități cu o abordare educațională de nouă generație.Prin acest proiect, îi vom învăța pe elevii noștri că pot folosi abilitățile STEM în fiecare domeniu. Activitățile STEM se vor concentra pe învățarea bazată pe proiecte în sala de clasă. Acesta va oferi aplicații în timp real și experiențe de învățare. Elevii vor aplica diverse domenii ale STEM într-un mod care îi ajută să facă o conexiune în clasă și lumea din jurul lor.

                                                

 

 

  1. Let’ s Meet in Europe!- octombrie 2023- iunie 2024

Participă peste 2500 de elevi, coordonați de 84 profesori din 18 țări: Greece(21), Romania(13), Italy(10), Turkey(9), Georgia(6), Republic of Moldova(3), Portugal(3), Spain(3), Bosnia and Herzegovina(3), Ukraine(2), Serbia(2), Poland(2), Croatia(2), Albania(1), Jordan(1), North Macedonia(1), Lithuania(1), Iceland(1)

Clasele implicate din școala noastră:  I C-Stanciu Nicoleta.

Transmiterea cunoștințelor și valorilor specifice moștenirii culturale contribuie la afirmarea dimensiunii culturale a indivizilor și are impacturi pozitive la nivel social deoarece stimulează procesele de construire a identității și întărește sentimentul de apartenență la comunitatea de referință. Modalitățile de cunoaștere a teritoriului reflectă strategiile de cercetare-acțiune ca metodologie educațională, care are ca scop identificarea și îmbunătățirea unei situații problematice prin implicarea fiecărui actor individual, stimulând o rețea de experiențe virtuoase și viziuni ale „posibilului”. care pleacă de la dragostea pentru teritoriu. De fapt, scopul acestui proiect este de a face elevii din generațiile tinere să conștientizeze importanța rădăcinilor, tradițiilor și culturilor lor și de a le face cunoscute altor țări, devenind conștienți de bogăția și diversitatea culturală a Europei. Proiectul presupune realizarea de materiale multimedia pentru promovarea culturală și turistică a fiecărei țări participante, referitoare la site-uri de interes din diferitele teritorii, cu coduri QR care permit accesul la conținut explicativ pe web. În plus, postere și videoclipuri care vor fi utile și pentru diseminarea proiectului. Acesta este un proiect inovator care vizează recuperarea memoriei istorico-artistic-culturale și promovarea turismului care presupune utilizarea tehnologiei: folosind hărțile orașelor fiecărei școli participante și prin intermediul codurilor QR și al smartphone-ului tău, vei fi capabil să dobândească în mod dinamic toate informațiile referitoare la monumente sau frumuseți specifice zonei. Prin activități comune și cooperare, elevii vor înțelege cât de important este să cultive un sentiment de bun venit și să fie incluzivi, respectând alte națiuni. În plus, studenții vor fi implicați în activități într-un mod creativ și vor fi încurajați să găsească asemănări și diferențe între diferitele națiuni europene. Limba folosită în proiect va fi engleza, astfel încât studenții vor avea ocazia să-și îmbunătățească abilitățile lingvistice. Pentru desfășurarea activităților proiectului vor fi folosite diverse instrumente multimedia, astfel încât aceștia să-și poată crește și competențele digitale.

 8. Proiectul eTwinning martie-iunie 2024

Comunitatea eTwinning este o comunitate unde elevi  şi profesori se întâlnesc virtual, se cunosc, discută, colaborează, îşi planifică proiectele educaţionale, fac schimb de bune practici, îşi cunosc reciproc ţările, culturile, valorile, obiceiurile, limbile de comunicare, experienţele didactice și desfăşoară activităţi  împreună extinzându-şi orizontul cultural şi competenţele sociale, lingvistice şi tehnice.

Astfel, proiectul etwinning „Cultural Carnaval” s-a desfășurat în perioada martie-iunie 2024 și a reunit elevi şi cadre didactice  din zece școli, zece orașe și șase țări (Turcia, România, Italia, Grecia, Cehia, Lituania). Printre obiectivele proiectului au fost: schimbul de bune practici, cunoașterea diferitelor culturi naționale,  stimularea creativității elevilor, dezvoltarea competenţelor de utilizare a noilor tehnologii, dezvoltarea de abilităţi de cooperare internaţională.

Școala Gimnazială „Ion Creangă” cu elevii clasei a III-a B, îndrumați de profesor învățământ primar Violeta Ion) a participat în acest proiect în calitate de membru cofondator.

https://www.youtube.com/watch?v=5mROUAozDz4&feature=youtu.be

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

An școlar 2022-2023

    Proiectul eTwinning „I’m in control of my emotions”

         Elevii clasei a II-a B, conduși de profesor pentru învățământ primar Ion Violeta, au fost implicati in perioada februarie-mai 2023 in proiectul international „I’m in control of my emotions” ce a avut ca scop dezvoltarea de abilitati emotionale, exprimarea emotiilor, intelegerea si empatizarea cu emotiilor altora, controlul emotional . Din activitatile colaborative la care au participat  zece profesori din trei tări (Turcia, Spania și România) mentionam:  sarbatorirea Zilei europene a sigurantei pe internet, exersarea emotiilor prin diferite activitati, realizarea unui e-book, folosirea de aplicatii WEB2.O.

     https://youtu.be/O_pGHY0r_uk

                        
Proiectul eTwinning „Maths Game”
         Elevii clasei a II-a B, conduși de profesor pentru învățământ primar Ion Violeta, au exersat matematica prin jocuri și instrumente digitale web 2.0. În cadrul acestui proiect, participanții și-au întâlnit colegii din Turcia și Croatia prin webinarii, au creat un logo și un afiș, au codificat folosind diverse instrumente, au exersat înmulțirea, împărțirea și rezolvarea problemelor folosind instrumente web 2.0. Utilizarea unor jocuri matematice în clasă a fost punctul de plecare pentru obținerea succesului și a capacității de abstractizare. 11 profesori din trei tări (Turcia, Croația și România) și-au propus ca prin acest proiect să crească motivația și creativitatea elevilor utilizând jocurile matematice.
                              

An școlar 2021-2022

2.THOSE WHO LEAVE TRACES FROM THE PAST TO THE FUTURE

  PROIECT ETWINNING

 

 

Proiectul  “Those who leave traces from the past to the future”   îşi propune ca elevii să interpreteze corect istoria şi evenimentele sociale şi să protejeze cultura.

Prin activităţile din acest proiect vor descoperi personalităţi locale din diverse domenii, cât şi personalităţi ale altor popoare.

De aemenea, vor utiliza instrumente Web 2 în desfăşurarea activităţilor commune.

Proiectul se desfăşoară în perioada octombrie 2020-februarie 2021.

Ţări implicate în proiect:

  • ALBANIA- 4 cadre didactice
  • BULGARIA 2 cadre didactice
  • ITALIA- 1 cadru didactic
  • IORDANIA- 1 cadru didactic
  • MACEDONIA- 1 cadre didactic
  • POLONIA- 2 cadre didactice
  • TURCIA-11 cadre didactice
  • UCRAINA- 1 cadru didactic
  • ROMANIA- 7 cadre didactice

Cadre didactice din şcoala noastră:

  • prof.înv.primar Stanciu Nicoleta
  • prof.înv.primar Dumitriade Carmen
  • prof.înv.primar Purice Suzana
  • prof.înv.primar Grozea Mirela

Câteva dintre activităţile de promovare:

Octombrie:

  • Chestionare elevi
  • Europe Code Week

Noiembrie-decembrie

Activităţi de proiect

  • Filozofi
  • Matematicieni
  • Artişti
  • Inventatori
  • Educatori
  • Medicină
  • Patrioţi

Ianuarie-februarie

  • Chestionare finale
  • Padlet cu activităţile desfăşurate
  • Scrierea unei povestiri şi ilustrarea acesteia pentru Lapbook-ul comun

Rezultate aşteptate:

  • cunoaşterea valorilor locale;
  • descoperirea diferitelor culture ale lumii;
  • alfabetizarea media;
  • alfabetizarea digital cu instrumentele Web 2.

Linkuri utile:

Facebook Group

https://www.facebook.com/groups/974576416720686

Mosaically.com Groups

https://mosaically.com/photomosaic/8283d814-b0e4-4a92-87bf-088f5a9a580b

1.CITY TO CITY- WEB 2 TOOLS  PROIECT ETWINNING

 

Proiectul “City to City- Web 2 Tools”  îşi propune ca elevii să descopere istoria, cultura, obiceiurile şi tradiţiile oraşelor natale, dar şi ale partenerilor lor, să facă tururi virtuale ale oraşelor, utilizând instrumente WEB 2, să dezvolte încrederea în sine a elevilor şi a abilităţilor de exprimare verbal, atât în limba maternă, cât şi în limba engleză.

Proiectul se desfăşoară în perioada octombrie 2020-februarie 2021.

Câteva dintre activităţile de promovare:

  1. Realizarea unei cărţi poştale a oraşului natal şi expedierea acesteia către parteneri.
  2. Nume celebre din oraşul meu
  3. Oraşul meu este faimos pentru…
  4. Zile speciale şi festivaluri
  5. Tur al Muzeului virtual

Parteneri:

  • 9 cadre didactice din Turcia
  • 4 cadre didactice din România
  • înv.primar Stanciu Nicoleta
  • înv.primar Dumitriade Carmen
  • înv.primar Purice Suzana
  • înv.primar Vlad Nicoleta-Silvia
  • 200 elevi din Turcia
  • 100 elevi din România

 

Elevii vor recunoaşte istoria, cultura şi literatura oraşului în care trăiesc, precum şi pe cele ale colegilor parteneri, vor folosi tehnologii web în scopuri educaţionale, vor colabora la lecţii şi îşi vor extinde orizonturile culturale.

 

Linkuri utile:

https://www.facebook.com/groups/904993773454702

https://twinspace.etwinning.net/197668/pages/page/1764646

CITY TO CITY WEB 2 TOOLS (3)

 

AN SCOLAR 2020-2021

2.Proiect eTwinning:

 ”Mă distrez cu jocul, învăț cu jocul! ”
Proiectul s-a desfășurat pe parcursul a șapte luni și au participat peste 400 de elevi din Turcia și România, printre care cei 27 de elevi ai clasei a III-a B și părinții acestora care i-au susținut și încurajat pe întreaga perioadă pandemică prin care trecem .
Prin acest proiect s-a urmărit găsirea de soluții optime de a ține departe copiii de efectul pandemiei și de a-i determina să petreacă timp de calitate prin jocuri fără contact, în familie sau virtual.
Elevii au descoperit în fiecare lună jocuri noi: Mancala, Shapes, Sudoku, Resfebe, Hide-and-Seek, Quizes, QR Codes și au lucrat în echipe virtuale.
Scopul proiectului a fost atins: elevii cu conștientizat că tehnologia poate fi folosită eficient, fără dependență, pentru a se juca și învăța multe lucruri folositoare, aplică precum QR Scanner, Avatoon, Canva, ChatterKids, Quizzes și altele. De asemenea, au stabilit o legătură mai bună cu familiile și au învățat prin cooperare.
Am surprins în această prezentare câteva dintre activitățile noastre.
Felicitări tuturor celor implicați!
https://youtu.be/-NIrx-sw9Po